Verslag van de werkweek 2013
Zoals bijna overal in Europa, was het een fantastische zomer met relatief weinig regen, zo weinig dat we tot onze blijdschap konden gaan denken aan het documenteren van Bro Utmark. Het is een van de grootste rotsen van Tanum en mogelijk Bohuslän met helaas veel waterlopen, die maar heel langzaam opdrogen. Zelfs nu dat het bos rondom de rots was gekapt en de zon de rots bijna de gehele dag kon drogen, waren de waterlopen na drie droge weken nog niet geheel opgedroogd. De lange termijn voorspellingen waren echter zo goed, dat we besloten het erop te wagen.
De daarop volgende dagen lag Bro bezaaid met tientallen handdoeken om de laatste waterloopjes onder controle te houden. In totaal hebben 26 deelnemers keihard gewerkt om zoveel mogelijk te documenteren. Helaas bleek op dinsdagavond dat er voor de volgende dag toch regen voorspeld werd, waarop drie van de vier groepen 's avonds nog terug gegaan zijn om zoveel mogelijk af te maken.
De woensdag regende het inderdaad, zodat we een excursie naar de prachtige rotsen van Backa Brastad en Torsbo hebben georganiseerd. De dag erop was de zon weer terug in al haar glorie en hebben we met z'n allen alsnog zoveel mogelijk ingeschilderd. Dit moest helaas wel gebeuren zonder de frottages als leidraad. De rots is echter in zo'n goede staat, dat de meeste figuren goed zichtbaar zijn.
Slechts vier deelnemers hebben niet op Bro gewerkt, maar op een rots direct naast het Vitlycke museum. Hoewel die rots enorm verweerd is, hebben ze toch een aantal nieuwe details gevonden. Bovendien heeft deze rots een bijzondere boot, waarbij het lijkt alsof er zeilen zijn afgebeeld. Dit is uniek omdat men in de Bronstijd nog gen zeilen had, maar de boten met peddels voortbewoog.
Een belangrijk doel van de werkweek, naast het documenteren van de rotsen, is het opleiden van de deelnemers in het documentatie proces. Daarbij is achtergrond informatie, in de vorm van lezingen, ook belangrijk. Naast de gebruikelijke sprekers, zoals Dr. Gerhard Milstreu, Fil. Dr. Ulf Bertilsson en Prof. Em. Jarl Nordbladh, was er dit jaar ook een lezing van Prof. Ass. Johan Ling. Hij heeft onderzoek gedaan naar de herkomst van het brons in Scandinavië. Meer over dit onderzoek is te vinden op de website van SHFA onder "aktuellt".
Heeft u na het lezen van dit verslag ook interesse om mee te doen? Neem dan even contact met ons op, of bezoek de site van het Museum.
Bovengenoemde foto's zijn het resultaat van de documentatie uitgevoerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Teksten: Jurri Jurriaanse en Ellen Meijer
© Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art.
Onze dank gaat uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.