Toeristenrotsen

kaartje

Wie over de E6 naar het noorden rijdt, komt bij Tanumshede (ca. 150 km noord van Göteborg) een groot bord tegen met daarop de uitnodiging even van de weg af te slaan om het Världsarv (werelderfgoed) van de Hällristningar (rotstekeningen) te gaan bekijken.

Ongemerkt bent u dan echter al vele honderden rotstekeningen gepasseerd. Van die vele honderden zijn een tiental rotsen toegankelijk gemaakt voor de toerist. Hier zijn de afbeeldingen voorzien van rode verf, zodat ze goed zichtbaar zijn.

Om u het zoeken nog makkelijker te maken, hebben wij de route naar de verschillende rotsen voor u onder elkaar gezet. Neem vooral eens de tijd om deze wonderbaarlijk mooie vaak meer dan 3000 jaar oude gravures in het graniet te bekijken.

De hier genoemde rotsen liggen in de open lucht en zijn goed te bereiken. De meeste rotsgravures liggen echter verborgen in de bossen, op de velden of vlak naast een boerderij. Om die te vinden verdient het aanbeveling om Tanums Hällristningsmuseum Underslös te bezoeken waar men u graag verder helpt.

Op het eenvoudige kaartje links, zijn de tien plekken gemarkeerd, beginnend bij Backa in Brastad.

Het bezoeken van deze plekken is een fascinerende belevenis. Houdt u er echter wel rekening mee dat de rotsgravures altijd op het grondgebied van een ander liggen. Respecteer dit a.u.b. Het allemansrecht maakt dat u de rotsen ongestoord kunt bezichtigen.

Terug naar boven

Met uitzondering van de 'rood' ingekleurde afbeeldingen, zijn alle foto's gemaakt tijdens de documentatieweek georganiseerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art. De copyright berust bij deze organisatie.
Onze dank gaat dan ook uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.