Verslag van de werkweek 2012

Het begint een eentonig verhaal te worden. Ook dit jaar begon de werkweek met regen. Zouden het milieu invloeden zijn? Vroeger was het in Zweden in juli altijd goed weer. De laatste jaren begint eind juli altijd met onbestendig weer. Gelukkig klaarde het in de loop van de maandag op, zodat er toch gewerkt kon worden. Er waren 28 deelnemers uit 6 Europese landen. Het is altijd leuk om te horen over de rotskunst in de hele wereld. Deze keer was er een deelneemster uit Slowakije.burning sunhorse. 
Foto ©Ellen Meijer

Het museum is in 1952 door Fred Gudnitz opgericht en vierde dit jaar dus haar 60ste verjaardag. Net als bij het 50-jarig jubileum werd dit gevierd met een pyrotechnisch kunstwerk dat tijdens het jaarfeest op vrijdagavond werd ontstoken. Deze keer viel de keuze op een gigantisch zonnepaard.




De groepen werkten heel hard om de documentaties tot een goed einde te brengen. Twee groepen verdeelden de grote rots van Smörsten, met een aantal fantastische afbeeldingen. Het was fijn die rots op zaterdagochtend ingeschilderd te kunnen zien.

Minstens even spectaculair was de documentatie van de beroemde rots van Balken. Deze was erg begroeid met algen en mos. In de late herfst van 2011 is de rots behandeld met ethanol en vervolgens tot mei afgedekt met isolatie materiaal en afdekplastic. Deze behandeling dood de mossen en algen, waardoor het oorspronkelijke graniet weer zichtbaar wordt en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Dankzij het schone oppervlak vonden we nog een aantal nieuwe details.

Balken. Foto © Tanums 
Hällristningsmuseum

Tegneby T33 Foto ©Tanums 
Hällristningsmuseum Geweldig was ook de rots in Tegneby met de tientallen paarden uit de Keltische IJzertijd. Wij hadden de rots in mei geheel ontdaan van begroeiing en mos. 18 m2 schoonmaken was toen een gigantische klus en dan is het zien van de ingeschilderde rots een mooie afsluiting van die klus.

De vijfde groep kwam te werken op een rots in Varlös, die wat verder in het bos ligt en waar twee zonnenpaarden op de nachtboot staan afgebeeld. De rots was behoorlijk verweerd, maar toch konden ook daar een aantal nieuwe figuren worden ontdekt.

De werkweek heeft niet alleen tot doel om met veel man- en vrouwkracht een groot aantal rotsen te documenteren, maar ook om deze mensen op te leiden in dit werk. Achtergrondinformatie is dus ook nodig. Lezingen over de rotstekeningen zijn hierbij van groot belang, waaronder de min of meer vaste sprekers, zoals Prof. em. Jarl Nordbladh en Fil. dr. Ulf Bertilsson.

Heeft u na het lezen van dit verslag ook interesse om mee te doen? Neem dan even contact met ons op, of bezoek de site van het Museum.

Bovengenoemde foto's zijn het resultaat van de documentatie uitgevoerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Teksten: Jurri Jurriaanse en Ellen Meijer
© Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art.
Onze dank gaat uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.

Terug naar boven