Verslag van de werkweek 2007

Vol goede moed en werklust kwamen 25 deelnemers uit Europa naar het museum om van 21 tot 28 juli te helpen bij het documenteren van de rotstekeningen in Tanum. 4 mensen uit Zweden, 6 Denen, 2 Noren, 5 Duitsers, 2 Fransen en 6 Nederlanders. Voor velen was het een vrolijk wederzien van oude bekenden, maar ook de “nieuwelingen” werden hartelijk verwelkomd en meteen opgenomen in de groep. Tijdens de traditionele Bohuslänse streekmaaltijd stelde iedereen zich voor en kregen we de eerste instructies.

’s Avonds gingen we naar Kalleby-Hagarna. Boven de rots op de berg kregen we een goede indruk hoe het er in de Bronstijd moet hebben uitgezien. De akkers van nu stonden toen onder water. Het waren fjorden en inhammen met rotseilanden. Langs de toenmalige oevers en op de eilanden vinden we in dit gebied tientallen rotstekeningen.

Terug beneden werd de generator gestart en werd de tekening met strijklicht beschenen. Voor de nieuwe deelnemers een enorme verrassing, want je ziet opeens alles. Maar ook voor de oude rotten is het iedere keer weer geweldig mooi.

Alle drie de panelen heeft men dit jaar vrij gelegd. Het beschermende isolatiemateriaal had toch niet het resultaat zoals gehoopt was. De zure regen kruipt onder de afdekking en tast de rots toch aan. Na 10 jaar konden we dus ook T 249 met de “slangenboot” en T 250 met o.a. de boot met peddelaar weer zien. Er werd natuurlijk druk gefotografeerd.

frotteren

Nachtfoto van de zogenoemde slangenboot van Kalleby T249. Foto Ellen Meijer, © Tanums Hällristningsmuseum Underslös

Zondagochtend gaf Dr. Gerhard Milstreu een altijd weer boeiende introductie over rotstekeningen en ’s middags bezochten we een paar “toeristenrotsen”, Fossum met Balken en daarna Litsleby. Daarna kregen we een demonstratie van Gerhard over het frotteren en inschilderen op Hagarna. Ellen legde uit hoe de protocollen geschreven moeten worden. Terwijl ze dat deed schilderde Gerhard een stukje van T 248 in. Wat kan die man dat goed! Het is een zeer ingewikkelde tekening omdat de figuren over elkaar heen gemaakt zijn in verschillende periodes.

instructies

Tijdens de uitleg werd een deel van de rots ingeschilderd. Foto © Tanums Hällristningsmuseum Underslös

’s Avonds hadden iedere groep naar zijn rots moeten gaan om die met strijklicht te bekijken, maar …………. het begon te regenen! Maandag kregen we de lezing van Ulf Bertilsson. En het regende ………. duimen draaien dus. Dinsdag werd het droog. Dus gingen we ‘s middags als een haas naar de rotsen. We zochten de figuren en begonnen te frotteren toen ……… begon het te regenen! Snel de zaak afgedekt met plastic folie in de hoop dat de bui van korte duur zou zijn. Maar dat was ijdele hoop.

frotteren

Een tevergeefse poging de rots toch nog te frotteren. Foto © Tanums Hällristningsmuseum Underslös

Woensdagochtend zijn we direct na de lezing van Jan-Gunnar Lindgren naar de rots gegaan want het was warempel opgeklaard. Gelukkig lagen de meeste rotsen redelijk vrij, zodat ze snel droogden en het frotteren kon worden afgemaakt. Omdat de vooruitzichten niet goed waren, zijn de meeste groepen tot 's avonds laat doorgegaan met inschilderen.

Die woensdag was de enige dag van de werkweek dat we op de rotsen konden werken, want de rest van de tijd regende het. Erg sneu voor de mensen die hun vakantie en vaak lange reizen er voor over hadden om ons te helpen. Nog erger in deze bijna verloren week is het voor het documentatiewerk. Dat moet nu weer een jaar wachten.

zomer 2007

De zomer van 2007 was nat, heel nat. Foto © Henning Proehl

Er waren nog een aantal lezingen, zoals die van Sigrid Gundersen over rotstekeningen in Noorwegen, van Prof. Jarl Nordbladh en Johan Ling, beide van de universteit Göteborg. Elena Hegly-Delfour uit Parijs liet ons veel mooie foto’s zien uit de Franse grotten (Steentijd) en Margrit Riedel vertelde over goudvondsten.

Vrijdag was het traditionele jaarfeest met de buurtbewoners, dat nu binnen gevierd moest worden. De grill stond buiten onder een party-tent. De ereketen van barnsteen was dit jaar voor Ellen, na 10 jaar trouwe dienst (eigenlijk waren het er 11) zeer verdiend.

In de week hierna knapte het weer op. Wij wilden graag nog iets doen en gingen naar Ryk om nog twee kleine rotsjes te documenteren. Bij het schoonmaken van T 217:1 en :2 kwamen er echter steeds meer figuren tevoorschijn, zelfs tot onder de wortels van een boom. In plaats van de geschatte 6 frottages werden het er 14 op iedere rots. Het werd dus drie dagen werk, maar we zijn blij dat we het hebben kunnen doen.

zomer 2007

De rots bleek veel groter dan voorzien. Op de achtergrond T217:2. Foto Ellen Meijer, © Tanums Hällristningsmuseum Underslös

Heeft u ook interesse? Neem dan even contact met ons op, of bezoek de site van het Museum.

Bovengenoemde foto's zijn het resultaat van de documentatie uitgevoerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös. Teksten: Jurri Jurriaanse
© Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art.
Onze dank gaat uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.

Terug naar boven