Åby, Tossene

Noordelijk van Brastad voert een afslag van weg 162 naar Kungshamn en Smögen (nr. 171). Het makkelijkst is het om de borden naar Nordens Ark (een mooi dierenpark) te volgen. Bij Nordens Ark is een parkeer­plaats vanwaar het gemarkeerde pad naar de rotstekeningen begint.

De rotsgravures van Åby zijn indrukwekkend. Op een vrij hellende rots zijn 120 afbeeldingen gekerfd, waarvan sommige uniek zijn, zoals bijvoorbeeld de voetafdrukken van dieren.

Het eerste wat u ziet zijn de levendig gevormde boten. Aan boord van één van de boten is een man geplaatst die een bijl omhoog houdt. Deze bijl is, net als de speren, verhoudingsgewijs overdreven groot afgebeeld. De vorm van de stevens en de bijl doen vermoeden dat deze boot uit de Late Bronstijd dateert.

boot van Åby

Op een van de boten zien we een mensfiguur met een grote bijl en twee speren. Foto © Ellen Meijer

In de graven uit de Bronstijd en de 'offermeren' zijn grote bijlen teruggevonden. Deze bronzen bijlen hadden een kern van klei en waren dus volledig onbruikbaar in de strijd. Deze wapens zullen dus eerder een rituele betekenis hebben gehad. Dit soort figuren zijn soms ook op bronzen scheermessen aangebracht.

een vergelijk

De vorm van de bijl vinden we ook terug op sommige scheermessen. De bijlen hadden een kern van klei.

Niet ver van de boten is een rij mensfiguren afgebeeld, waarvan sommige vreemde hoofddeksel dragen. Dit zijn waarschijnlijk een soort bronzen helmen. De mannen beelden vermoedelijk een soort rituele dans uit.

boot van Åby

Een rij mensfiguren met ietwat vreemde hoofddeksels.

Dierensporen komen regelmatig voor bij de jachtscènes die in Noord-Scandinavië op de rotsen zijn aangebracht. In Bohuslän komen ze echter maar zelden voor. De hier afgebeelde sporen zijn waarschijnlijk sporen van beren of wolven.

diersporen

Deze diersporen zijn een zeldzaamheid in Bohuslän.

Terug naar boven

Met uitzondering van de 'rood' ingekleurde afbeeldingen, zijn alle foto's gemaakt tijdens de documentatieweek georganiseerd door Tanums Hällristningsmuseum Underslös / Scandinavian Society for Prehistoric Art. De copyright berust bij deze organisatie.
Onze dank gaat dan ook uit naar Tanums Hällristningsmuseum Underslös voor het mogen gebruiken van de foto's.